Novosti

Aspirator za bebe

Važnost higijene nosa kod dojenčadi i djece!

Čist nos je ključ dobrog disanja, osobito kod novorođenčadi i dojenčadi jer bebe ne znaju disati na usta.

Nos čini početni dio dišnog sustava i ima zaštitnu ulogu pri ulasku zraka u organizam, sastoji se od dvije simetrične šupljine koje su odijeljene nosnom pregradom. Njegova površina pokrivena je mikroskopskim dlačicama (trepetljikama) koje se stalno pokreću u smjeru ždrijela te uklanjaju nataložene nečistoće. Virusi, bakterije, čestice prašine, dima i alergeni na ovaj se način izbacuju i time se sprječava razvoj bolesti. Unutrašnja površina nosa zagrijava i vlaži zrak, udahnuti zrak saturira se vodenom parom i zagrijava na 37° C. Svakoga dana nos na ovaj način profiltrira oko 15.000 litara zraka, a na godišnjoj razini pet miliona litara zraka prođe kroz naše dišne puteve.

Nos obavlja mnogo važnih funkcija kao što su disanje, kondicioniranje i filtracija zraka, funkcija njuha i vokalna rezonancija. Dlačice na ulazu u nosnice su važne za uklanjanje velikih čestica. Taj je mehanizam toliko učinkovit da niti jedna čestica veća od 4-6 mikrometara ne ulazi u pluća kroz nos. Zbog nabrojanih uloga ne smijemo zaboraviti pravilnu higijenu nosa jer oštećenje bilo koje funkcije vodi u nefiziološko stanje i dovodi do pojave oboljenja. Nos je izložen velikom opterećenju jer se u zraku nalaze čestice prašine, prljavštine, mikroorganizama. S obzirom na to da je sluznica vlažna moguće je razmnožavanje patogenih i virulentnih mikroorganizama koji izazivaju promjene na zdravoj nosnoj sluznici.

U prvim mjesecima života djeca dišu isključivo kroz nos. Mala djeca ne mogu sama ispuhati nos. Sinusi i obrambeni sustav dojenčadi i male djece nisu u potpunosti razvijeni. Zbog toga su djeca osjetljivija i podložnija infekcijama dišnog sustava. Čist nos je ključ dobrog disanja, osobito kod novorođenčadi i dojenčadi jer bebe ne znaju disati na usta. Osobito je važno djetetu očistiti nos prije spavanja, jer time osiguravamo miran san djetetu i roditeljima. Ispiranje nosa posebno je važno prije dojenja i hranjenja djeteta, zbog uklanjanja nakupljenog nosnog sekreta i bolje prohodnosti nosa. Neprohodan nos može biti uzrok gutanja zraka i dojenačkih kolika. Zbog toga je potrebno redovito čistiti začepljeni ili šmrkavi nosić, a u tome će Vam najbolje pomoći Nosiboo Pro električni nosni aspirator.

Puno je uzroka koji mogu dovesti do začepljenog nosića. Nagle promjene vremenskih prilika, alergeni u zraku (grinje, pelud), ulasci/izlasci iz zatvorenog u otvoreni prostor i suh zrak zbog centralnog grijanja u prostorijama u kojima beba boravi vrlo često dovode do toga da je bebin nosić začepljen. Zbog toga je potrebno redovito prozračivati i vlažiti klimatizirane i grijane prostorije. Vrlo suh zrak u grijanim prostorima narušava barijeru sluznice nosa i potiče prijenos virusa. To se događa jer dolazi do smanjenja funkcije nosne sluznice u suhim i hladnim uvjetima okoliša, stoga je dobra hidracija sluznice neophodna kako bi ona ostala netaknuta i funkcionalna. Beba tada ne može disati (usta su joj zauzeta sisanjem i kroz njih ne može disati, a ako je nosić začepljen, ne može disati niti kroz njega), stoga dolazi do smetnji hranjenja/sisanja. Dijete zbog začepljenog nosa postaje nervozno, razdražljivo, slabije jede i ne može mirno spavati. Ako prehlada sa začepljenim nosićem potraje, dijete može zbog slabijeg apetita izgubiti i na težini što smanjuje otpornost organizma i potiče širenje infekcije ili pak razne komplikacije.

Što se događa kad se nos začepi i zašto to predstavlja problem?

Začepljen nos (kongestija nosa) nastane kada tkivo sluznice nosa natekne. Oteklina se stvara zbog upale krvnih žila u nosu. Začepljenje nosa stvara neugodan osjećaj jer je smanjen osjet mirisa, a otežano je i žvakanje te zrak udišemo kroz usta. Udiše se zrak koji nije pročišćen, nije zagrijan, nije ovlažen i takav zrak može značiti lakši ulazak uzročnika infekcija (čestica virusa i bakterija) u donje dijelove dišnog sistema.

Nakon što virus uđe u nos, tijelo oslobađa histamin, to povećava dotok krvi u nos i uzrokuje bubrenje tkiva u nosu. To razdražuje nosnu membranu koja postaje zagušena krvlju, pa proizvodi velike količine sluzi. Dakle, nos nije začepljen zbog velike količine sluzi, već zbog otekline sluznice.

Četiri glavna uzročnika opstrukcije nosa su infekcija, alergijski i nealergijski rinitis te fizičke abnormalnosti nosa.

Najčešći razlog začepljenog nosa u dojenačkoj dobi jesu akutne infekcije gornjih dišnih puteva, osobito virusne infekcije, tijekom kojih dolazi do oticanja sluznice nosa uz stvaranje veće količine sekreta koji dijete ne zna izbaciti. Ima li dojenče starijeg brata ili sestru koji idu u vrtić, šansa za ovakve probleme je veća. Naime, oni donose viruse i bakterije od svojih vrtićkih prijatelja i iako oni sami nisu bolesni, prenesu ih malenima koji nemaju razvijen imunitet te beba strada kao nevin promatrač.

Najčešći uzročnici su u oko 50% slučajeva razni serotipovi rinovirusa, zatim slijede koronavirusi, virusi parainfluenze i adenovirusi, dok je u male djece osobito važan respiratorni sincicijski virus. U randomiziranim kontroliranim studijama ispiranje nosa morskom vodom ili hipertoničnom otopinom soli pokazalo se učinkovitim u liječenju akutne virusne infekcije gornjih dišnih putova u smislu skraćivanja trajanja simptoma, smanjenja potrošnje simptomatske terapije, manjeg postotka zaražavanja ukućana te manje prevalencije bakterijskih superinfekcija.

Alergije su jedan od značajnih uzročnika kongestije nosa. Alergijske reakcije se definiraju kao pretjerani upalni odgovor tijela na neku tvar. Kod alergijskih bolesnika oslobađanje histamina rezultira kongestijom i proizvodnjom velike količine vodene nosne sluzi. Takve se kongestije nosa liječe antihistaminicima i nosnim kortikosteroidima.

Deformiteti nosa i nosnog septuma također su jedan od uzroka lošeg disanja kroz nos. Čak 7% novorođenčadi pati od ozljede nosa koje im ometa disanje, a nastalo je uslijed porođaja. Osim toga, djeci mogu pri disanju smetnje raditi i veliki krajnici.

nosiboo pro električni aspirator za bebe fun baby trgovina

Čime čistiti nosić?

Higijena i čišćenje dječjeg nosića zapravo su najvažniji zbog toga što na taj način preveniramo daljnje infekcije grla, uha i ostale komplikacije koje mogu nastati uslijed dugotrajne začepljenosti nosića. Stoga, ako prepoznamo prehladu na vrijeme i počinjemo djelovati ispiranjem nosa beba može ozdraviti i bez antibiotika!

Pod pojmom higijene nosa podrazumijeva se održavanje nosa prohodnim, redovitim vlaženjem sluznice nosa upotrebom fiziološke otopine, te po potrebi korištenje aspiratora za bebe. Iskustva roditelja su pokazala da je Nosiboo Pro najbolje i najkvalitetnije rješenje za održavanje higijene nosa.

Svoj Nosiboo Pro električni aspirator za bebe potražite u ovlaštenoj trgovini za Hrvatsku Fun Baby (Tratinska 65, Zagreb) ili na www.FunBaby.hr kako bi bili sigurni u kvalitetu i osigurani servis te podršku za kupljeni uređaj.

Lijekovi s lokalnim učinkom na sluznicu nosa poput dekongestiva primjenjuju se pri otežanom disanju kroz nos, najčešće uzrokovanom otečenom sluznicom. Uzroci takvih promjena na sluznici su bakterijske ili virusne infekcije, alergijske promjene na sluznicama ili rinitis. Pri alergijskom rinitisu ili raznim polipozama primjenjuju se kortikosteroidi s lokalnim djelovanjem. Virusni rinitis prolazi spontano, a lokalna terapija dekongestivima je simptomatska. Bakterijska upala se liječi lokalno i sistemskim antibioticima. Lokalna antibiotska terapija nije indicirana, jer se ne postiže ravnomjerna raspodjela antibiotika u svim dijelovima sluznice.

Nosni dekongestivi su simpatomimetici koji izazivaju konstrikciju krvnih žila natečene sluznice čime smanjuju oteklinu. Djelovanje im je ograničeno zbog „rebound fenomena” – nakon prestanka djelovanja lijeka dolazi do sekundarne vazodilatacije i pogoršanja kongestije nosa. To je često uzrok dugotrajnog i nekontroliranog korištenja tih kapi. Pri takvoj „produženoj” primjeni oštećuje se cilijarni epitel nosne sluznice, pa se primjena nosnih dekongestiva ne savjetuje dulje od 5 do 7 dana, a neki preporučuju primjenu čak ne dulje od 3 do 5 dana.

Nazalni dekongestivi za lokalnu primjenu registrirani u Hrvatskoj su: nafazolin, oksimetazolin, ksilometazolin; te navedeni kortikosteroidi: flutikazon, mometazon.

Također, za liječenje se može koristiti i mast za nos. Mast se nanosi na unutrašnjost nosa, pa na taj način zaustavlja strane čestice i njeguje upaljenu sluznicu. Valja naglasiti da postoje masti za nos koje se smiju stavljati direktno na nosnu sluznicu i one koje se smiju koristiti samo izvana kao pomoć oštećenoj koži kao posljedici čestog ispuhivanja nosa.

Kako djetetu očistiti nos?

Dojenčetu je najbolje kapati nos u ležećem položaju. Kod većeg djeteta je drugačije i vrlo je važan položaj u kojem se aplicira sprej. Ako se radi o tome da se uz smanjivanje otoka sluznice želi utjecati i na sinusno ušće u nosu, onda se dijete mora staviti u vodoravan položaj, a glava mu mora biti niže od tijela. U tom će položaju kapljice doprijeti na pravo mjesto i djelovati tamo gdje se sinus drenira u nos. Na taj način će se otvoriti sinusno ušće, sekret će se iz sinusa izliti u nosni hodnik, odteretiti sinus i smanjiti pritisak i nelagodu kod djeteta.

Dojenče polegnite na krevet i lagano okrenite glavicu prema sebi. Vršak aplikatora umetnite u nosnicu i kratkim pritiskom raspršite otopinu. Pričekajte nekoliko sekundi kako bi fine čestice s morskim mineralima i elementima u tragovima obložile cijelu površinu nosne sluznice. Otopina će isprati nosni sekret i iscuriti kroz drugu nosnicu. Potom djetetu nježno obrišite nosić. Ako dijete radije sjedi, isperite mu nos kratkim pritiskom na aplikator u obje nosnice, pričekajte nekoliko sekundi, a zatim mu nježno obrišite nos. Higijena nosa je važna od prvog dana života. Izotonična otopina nježno čisti nos, ovlažuje i njeguje nosnu sluznicu te osigurava dobro disanje. Kako bi u potpunosti očistili nos od sekreta nosni aspirator Nosiboo Pro je medicinsko pomagalo koje će Vam u tome pomoći.

Više o korištenju električnog nosnog aspiratora možete saznati na www.FunBaby.hr

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)