Novosti

Igra je čarobno sredstvo za učenje i razvoj

Igra je nezamjenjivi dio djetinjstva.

Često zaboravimo de je upravo igra izuzetno važan dio za razvoj i učenje. Djeca se kroz igru razvijaju, uče, rastu i pridobivaju neprocjenjivo iskustvo. Velika pomoć i ohrabrenje pri tom je odabir kvalitetnih i primjerenih igračaka koje odgovaraju djetetovoj starosti.

janod igračke

Novorođene bebe se također igraju

Novorođene bebe se također vole igrati, a igra pozitivno utječe na njihov razvoj, iako nam se ponekad čini kao da samo gledaju svijet oko sebe.  No tijekom igre im malo morate pomoći. Novorođene bebe vole igračke koje imaju moćne kontraste i nježne zvukove. Zvečke su sigurno pravit hit za male bebe. Kada počnu opažati svijet oko sebe postat će im zanimljive i aktivnije igračke, velike kocke za slaganje te interaktivne igračke koje će ih očarati zvučnim i svjetlosnim efektima.

drvena guralica s kockama    tješilica mazilica za bebe

Igra uloga ima bitnu ulogu tijekom djetetovog razvoja

Vrlo važan dio igre je igranje uloga. Djeci pomaže da se postave u različite uloge i kroz igru odigraju različite situacije koje će im se događati u realnom svijetu i životu. Igra uloga ima pomaže da situacije pogledaju iz različitih kuteva te vježbaju dijaloge koje će možda jednom trebati.

drveni stolić za šminku    drvena kuhinja za djecu  drvena kolica za lutke

5 savjeta za odabir igračke

  1. Prvi korak prilikom izbora igračke je da se usredotočite na djetetovu starost. Ukoliko odaberete igračku za koju je dijete premaleno postoji mogućnost da će mu igračka predstavljati prevelik izazov te da će mu biti dosadna ili će ga naljutiti. Igračka koja je primjerena za veću djecu može sadržavati malene dijelove koje novorođenčad može progutati. Takva igračka je nesigurna za dijete, stoga je poštivanje preporučene starosti vrlo bitno.
  2. Druga stvar na koju se trebate usredotočiti je stupanj djetetovog razvoja. Ukoliko dijete ne zna samostalno stajati ili hodati, igra s kuhinjom ili radionicom mu neće biti zanimljiva jer se neće moći dovoljno prepustiti igri. Različite igračke razvijaju različite vještine i sposobnosti – finu motoriku, grubu motoriku, učenje riječi, slogova ili brojeva. Odabirom pravilne igračke možete unaprijediti djetetov razvoj, a igra će postati zanimljiva i izazovna.
  3. Razmislite o tome s čim se vaše dijete najviše igra. Ukoliko se radi o novorođenčetu, odličan izbor će sigurno biti drvena zvečka ili kocke s različitim aktivnostima.
  4. Igračku možete odabrati s obzirom na priliku koja se bliži, to može biti rođendan, Božić ili neki drugi blagdan. To su odlične prilike da svom djetetu poklonite igračku koju stvarno želi. Ispunjenje želje će donijeti iskreno veselje i zadovoljstvo.
  5. Svaka igračka potiče razvoj na svoj način, no neke igračke su usmjerene točno za razvoj određenih sposobnosti – na primjer učenje brojeva ili riječi. Razmislite s kojom namjerom kupujete igračku. Radi li se samo o ispunjenju djetetove želje i slobodne igre ili želite djetetu pomoći prilikom razvoja učenja govora odnosno fine motorike?

plišane igračke_1  igračke voće i povrće

Zašto je igra važna za djecu?

Igra je osnovno sredstvo učenja i zbog toga je vrlo važna. Tijekom igre se razvija mozak i neurološke veze, što je vrlo važno za to da u budućnosti budu uspješniji i bolji na bilo kojem području.

janod edukativne igračke

Primjereno okruženje potiče razvoj i upotrebu domišljatosti. Dijete nikada nemojte zatrpati raznim igračkama samo zato jer vam se čine upotrebljive. Poštujte preporučenu dob te provjerite za što je primjerena određena igračka. Na taj način ćete stvoriti razvojnu okolinu u kojoj će se dijete razvijati i učiti.

Nemojte zaboraviti kreativnu zabavu istraživanje koji potiču finu motoriku, pomažu tijekom učenja i razvijaju dječju domišljatost. Istraživanje i kreativna zabava će odvesti dijete u svijet domišljatosti te mu pružiti pravu zabavu i izazov.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)